Bron: zzp nederland | Datum: 22-10-2010

Het blijft helaas een terugkerend fenomeen; spookfacturen. Enkele weken geleden berichtte ZZP Nederland nog dat wij zelf ook een spookfactuur in de bus hadden gekregen. Van PC Office Service b.v. kregen wij een brief met de post, met daarin, wat in eerste instantie lijkt op een factuur. De brief doet voorkomen alsof wij een softwarepakket hebben besteld bij PC office. Na de ´factuur´ goed te hebben bekeken blijkt het hier om een ´Software aanbieding versie 2011´ te gaan. Dat staat heel klein bovenaan de brief, en nog eens onderaan. Daar wordt gesteld dat op de aanbieding de Algemene Voorwaarden gelden die achterop de brief worden vermeld. Goed lezen blijft het devies!

Listige Methodes

Een ander soort van fraude overkwam een lid van ZZP Nederland. Hij kreeg een brief van een bedrijf. De brief doet het voorkomen alsof de ondernemer, vaak na een telefoontje, heeft ingestemd met plaatsing van zijn bedrijfsgegevens op de website van de aanbieder. De brief kan retour worden gezonden, pas dan gaat men echt akkoord. Het zzp-lid dacht dus door de brief niet terug te sturen dat hij van alles af zou zijn. Vervolgens stuurt het bedrijf een maand later gewoon een factuur en een tijdje later ook nog eens een betalingsherinnering. De zzp´er belt dan maar met het bedrijf en zegt dat hij geen zaken wil doen. Ook wil hij dat het bedrijf hem geen brieven, facturen en betalingsherinneringen meer stuurt. Dan krijgt hij telefonisch van het bedrijf te horen dat hij alleen maar de eerste brief ondertekend retour hoeft te sturen, dan is hij van alles af.
 
Door nu die brief ondertekend op te sturen geeft de zzp´er juist toestemming voor plaatsing van bedrijfsgegevens op de website van het bedrijf. Inmiddels heeft het bedrijf de zzp´er weer een brief gestuurd, waarbij nu zelfs wordt gedreigd met de deurwaarder. De zzp´er begint hem nu aardig te knijpen. Op een aangetekende brief die de zzp´er naar het bedrijf heeft gestuurd waarin hij opdracht annuleert hoort hij niets. En dat terwijl het bedrijf onderaan de brief schrijft dat binnen 8 dagen na de ondertekening van de opdrachtbevestiging er nog geannuleerd kan worden.  Een moeilijk verhaal, dat hopelijk nog wel een prettige afloop gaat krijgen.

Tips

Er zijn natuurlijk wel een paar tips die u kunt volgen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van dergelijke spookfacturen:
- Lees de brief/offerte/aanbieding goed door, betaal nooit klakkeloos een rekening.
- Kent u het bedrijf dat u de rekening stuurt niet? Kijk dan extra goed naar de factuur en vraag medewerkers of zij wellicht het bedrijf wel kennen.
- Uw spookfactuur melden bij het steunpunt Acquisitiefraude. In ons geval is PC Office Service b.v. en ook D-com al bekend bij het steunpunt en ook bij TROS Radar

Link naar | steunpunt acquisitiefraude |