Eigen baas zijn geeft aan de ene kant vrijheid van handelen, maar er komen nieuwe afhankelijkheden voor in de plaats:

  • Aanbod van cliënten
  • Verwijzers
  • Andere vrijgevestigde therapeuten in de omgeving
  • Wettelijke regelingen
  • Instanties en organisaties

De meeste therapeuten met een eigen praktijk voelen zich in de eerste plaats therapeut en dan pas ondernemer. De zakelijke kant van de eigen praktijk wordt veelal gezien als een lastige bijkomstigheid. Wetten en regels, belastingen, geldzaken, allemaal onderwerpen die afleiden van wat als de kern van de zaak wordt gezien: de cliënten en de liefde voor het eigen vak.

Je kunt ook met andere ogen naar het ondernemen kijken. Het is de kans om zelf vorm te geven aan je werk en je leven. Je eigen praktijk kan je ook zien als een unieke combinatie van jezelf, je vakgebied en aanbod, doelgroep, tarieven en de locatie van de praktijk. De uitstraling van wie jij bent en wat je belangrijk vindt als therapeut geven je eigen praktijk bestaansrecht.

Analyse ondernemerskwaliteiten
Durf, doorzettingsvermogen, creativiteit, organisatievermogen, financieel inzicht en communicatieve vaardigheden zijn kwaliteiten die voor een ondernemer van doorslaggevend belang zijn. Door het maken van een sterkte/zwakte analyse kom je erachter waar je goed in bent, en waarin juist niet. Bedenk hoe je een oplossing vindt voor de minder sterke punten en houdt er daarbij rekening mee dat er verschil is tussen karaktereigenschappen en aan te leren vaardigheden. Liggen de zwakke punten op het gebied van commercieel of financieel inzicht, dan kan je dit opvangen door een cursus te volgen of door samenwerken en/of een boekhouder en belastingadviseur aan te trekken. Probeer hier wel zelf de vinger aan de pols te houden, om te voorkomen dat je afhankelijk wordt van deze adviseurs. Een gebrek aan bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, valt niet zo eenvoudig te compenseren.

Hieronder staan links naar internetsites waar je ondernemerstests kunt vinden. De interpretatie van het resultaat is aan jezelf:

Ondernemingsplan
Een succesvolle eigen praktijk begint met het schrijven van een ondernemingsplan. Het bestaat uit vier onderdelen:

1. Persoonlijke gegevens
2. Beschrijving van de praktijk
3. Marketingplan
4. Financieel Plan

Hulp bij het schrijven van een ondernemingsplan en nog veel meer tips bij het starten van een eigen bedrijf is te vinden op www.ikgastarten.nl.